Πήλινες Τσαγιέρες Yixing

Οι πήλινες τσαγιέρες Yixing, γνωστές και ως Zisha, χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα στην Κίνα. Παρασκευάζονται από τον μωβ πηλό της ομώνυμης περιοχής Yixing, στην ανατολiκή επαρχία Jiangsu και δυτικά της μεγάλης λίμνης Taihu που είναι/ήταν πλούσια σε κοιτάσματα μωβ πηλού.

Σημείωση: Zisha σημαίνει μωβ άμμος.

Οι τσαγιέρες Yixing φτιάχνονται αποκλειστικά στο χέρι με παραδοσιακές τεχνικές που περνάνε από γενιά σε γενιά. Χρησιμοποιώντας ξύλινα καλούπια και εργαλεία από κέρατα, ξύλο και μπαμπού, οι τεχνίτες παρασκευάζουν τις μοναδικές αυτές τσαγιέρες.

blank
Η σφραγίδα που υπάρχει από κάτω διασφαλίζει την γνησιότητα της τσαγιέρας. Οι τσαγιέρες πολλές φορές συνοδεύονται και από πιστοποιητικό υπογεγραμμένο από τον κατασκευαστή/τεχνίτη.

Τρόπος χρήσης & προετοιμασία της τσαγιέρας. (ή κούπας)

Η μοναδικότητα του υλικού απαιτεί και έναν μοναδικό τρόπο προετοιμασίας της τσαγιέρας. Σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες τσαγιέρες καλό είναι στην τσαγιέρα Yixing να παρασκευάζεται ένα μόνο τσάι. Μαύρο, πράσινο, λευκό ή oolong. Ιδανικά και πιο συγκεκριμένα, μια μόνο ποικιλία. Το αγαπημένο μας τσάι.

Ο πηλός σαν υλικό “έχει μνήμη”. Απορροφά αρώματα λόγω της πορώδους επιφάνειας του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απορροφά τα αρώματα του τσαγιού και κάθε επόμενη παρασκευή να έχει ακόμα πιο καλά γευστικά και αρωματικά αποτελέσματα. Θεωρητικά μετά από πολλές παρασκευές μπορούμε να προσθέσουμε νερό χωρίς φύλλα τσαγιού και να έχουμε ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα.

Η προετοιμασία της συγκεκριμένης τσαγιέρας είναι αρκετά χρονοβόρα αλλά αξίζει τον κόπο. Χρειαζόμαστε 1 κατσαρόλα στην οποία να χωράει μέσα η τσαγιέρα, 1 κουταλιά της σούπας του αγαπημένου μας τσαγιού, μια καθαρή πετσέτα και καθαρό νερό.

1. Τοποθετούμε την τσαγιέρα μέσα στην κατσαρόλα, την γεμίζουμε με αρκετό νερό ώστε να καλύψει την τσαγιέρα, (το καπάκι της τσαγιέρας το βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας)

2. Προσθέτουμε το τσάι, ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέση θερμοκρασία και τοποθετούμε την κατσαρόλα. ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΠΑΚΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ!

3. Μετά από 1 ώρα κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε την τσαγιέρα μέσα στην κατσαρόλα για 24 ώρες.

4. Όταν περάσουν οι 24 ώρες, βγάζουμε την τσαγιέρα και την ξεπλένουμε με νερό βρύσης. Στην συνέχεια την σκουπίζουμε προσεκτικά με την πετσέτα.

5. Την ξανατοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα με το ίδιο νερό και τσάι.

6. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέση θερμοκρασία, τοποθετούμε πάνω την κατσαρόλα και αφήνουμε για μια ώρα. ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΠΑΚΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ!

7. Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε την τσαγιέρα μέσα για 24 ώρες.

8. Βγάζουμε την τσαγιέρα, την ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και την σκουπίζουμε με την πετσέτα.

Τώρα είναι έτοιμη για χρήση!

Αυτή η διαδικασία βοηθάει τον πηλό να απορροφήσει τα αρώματα του τσαγιού και να τα “κλείσει” μέσα στους πόρους.

σημ: Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και για τις αντίστοιχες κούπες.

blank
blank
blank
blank

Μην πλένετε ΠΟΤΕ την τσαγιέρα ή την κούπα σας. Δεν είναι απαραίτητο και θα καταστρέψει την ισορροπία της.

Δεν πρέπει να μπαίνει στο πλυντήριο.

Δεν πρέπει να πλένεται στο χέρι.

Δεν πρέπει να μπαίνει σαπούνι μέσα.

Ιδανικός τρόπος καθαρισμού:

Αφού τελειώσουμε το τσάι μας, αφαιρούμε τα φύλλα με το χέρι ή αν καίνε πολύ με κάποιο ξύλινο κουτάλι ή chopsticks. Στην συνέχεια ξεπλένουμε με νερό (ιδανικά χλιαρό) βρύσης και την αφήνουμε ανάποδα (χωρίς καπάκι) μέχρι να στεγνώσει. Δεν χρειάζεται κανέναν άλλο καθαρισμό, δεδομένου ότι την χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο, ένα άτομο.

Τα σκεύη από το Yixing είναι μοναδικά και η αξία τους μεγαλώνει με τον χρόνο αν χρησιμοποιούνται σωστά. Συλλογές από πήλινες τσαγιέρες κοστίζουν χιλιάδες ευρώ πλέον, όσο μειώνεται το απόθεμα σε μωβ πηλό.

Βρείτε τα σετ τσαγιού ΕΔΩ

Βρείτε τις κούπες ΕΔΩ

blank
Μενού
Κατηγορίες