Mate – Το ρόφημα από τη Νότια Αμερική

Το mate ή yerba mate είναι ένα παραδοσιακό Νοτιοαμερικάνικο ρόφημα. Προέρχεται από ένα θάμνο ή μικρό δέντρο (Ilex paraguariensis), που φυτρώνει στην Αργεντινή, την Παραγουάη, την Βραζιλία και την Ουρουγουάη.

Τα φύλλα του θάμνου αποξηραίνονται και στην συνέχεια τεμαχίζονται δημιουργώντας μια χοντροκομμένη πούδρα που ονομάζεται yerba (βότανο), στην συνέχεια εκχυλίζεται σε ζεστό νερό.

Για το mate λέγεται ότι έχει τις ιδιότητες του τσαγιού, την δύναμη του καφέ και την ευχαρίστηση της σοκολάτας.

blank
blank
blank

Είναι το αγαπημένο ρόφημα των Νοτιοαμερικάνων και τα τελευταία χρόνια γίνεται και παγκοσμίως γνωστό λόγω των ιδιοτήτων του:

  • Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε καφεΐνη και αντιοξειδωτικά
  • Προσφέρει ενέργεια και συγκέντρωση
  • Βοηθάει στην καύση του λίπους αν καταναλωθεί πριν την άσκηση
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό.
blank
blank
blank

Το mate έχει και τα δικά του μοναδικά σκεύη παρασκευής.

Το Calebasse ή calabash ή gourd. Παραδοσιακά το σκεύος φτιάχνεται από ένα είδος κολοκύθας, στην οποία τοποθετείται ένα ανοξείδωτο δαχτυλίδι στο στόμιο. Πλέον υπάρχουν και σκεύη mate κεραμικά, γυάλινα και μεταλλικά.

Το καλαμάκι του mate είναι ευρύτερα γνωστό και ως bombilla. Παραδοσιακά φτιαχνόταν από ασήμι. Ιδιαίτερα διαδεδομένα είναι πλεόν τα καλαμάκια από μπαμπού και τα ανοξείδωτα. Η ιδιαιτερότητα του είναι οι μικρές τρυπούλες στην βάση που σε βοηθάνε να καταναλώσεις το ρόφημα χωρίς να καταπίνεις τα φύλλα.

Ο τρόπος παρασκευής του είναι πολύ απλός. Το calebasse γεμίζεται με ζεστό νερό (όχι όμως βραστό που έχει ως αποτέλεσμα να πικρίσει) και στην συνέχεια μπαίνει το ρόφημα όπου και παραμένει. Καταναλώνεται με το καλαμάκι απευθείας και μπορεί να προστεθεί νερό πολλές φορές στα ίδια φύλλα.

blank
blank
Προετοιμασία της παραδοσιακής κολοκύθας.

Το παραδοσιακό Calebasse χρειάζεται μια απλή προετοιμασία πριν να είναι έτοιμο για χρήση.

1. Το βρέχουμε με ζεστό νερό και στην συνέχεια αφαιρούμε από το εσωτερικό, προσεκτικά με ένα κουτάλι, περιφερειακά, τα υπολλείματα της κολοκύθας. Προσέχουμε να μη χαλάσουμε την βάση στο εσωτερικό της.

2. Προαιρετικά τρίβουμε το εσωτερικό της κολοκύθας με αλάτι, το οποίο λειτουργεί ως απολυμαντικό.

3. Γεμίζουμε την κολοκύθα με χρησιμοποιημένο, νωπό μάτε (εναλλακτικά βάζουμε χρησιμοποιημένα φύλλα τσαγιού) και το αφήνουμε για 3-4 ώρες. Στο βήμα αυτό προσέξτε μην βάλετε νερό μέσα γιατί μπορεί να διογκωθούν τα φύλλα και να ραγίσει η κολοκύθα. Μόνο νωπά φύλλα.

4. Εϊναι έτοιμο προς χρήση. Αφαιρούμε τα φύλλα και στεγνώνουμε προσεκτικά την κολοκύθα με ένα πανί.

σημ: Μετά από κάθε χρήση την καθαρίζετε και να την αφήνετε ανάποδα να στεγνώσει.

Προετοιμασία της ξύλινης κολοκύθας.

Εδώ η προετοιμασία είναι ακόμα πιο απλή.

1. Περνάμε το εσωτερικό με λάδι ή βούτυρο.

2. Γεμίζουμε την κολοκύθα με χρησιμοποιημένο, νωπό μάτε (εναλλακτικά βάζουμε χρησιμοποιημένα φύλλα τσαγιού) και το αφήνουμε για 3-4 ώρες. Στο βήμα αυτό προσέξτε μην βάλετε νερό μέσα γιατί μπορεί να διογκωθούν τα φύλλα και να ραγίσει η κολοκύθα. Μόνο νωπά φύλλα.

3. Καθαρίζουμε και είναι έτοιμη προς χρήση.

Τα κεραμικά και ανοξείδωτα σκεύη δεν χρειάζονται προετοιμασία πριν την χρήση, μόνο ένα απλό καθάρισμα.

Τρόπος παρασκευής:

1. Προσθέτουμε 2-5 κουταλιές από το μάτε της επιλογής μας μέσα στην κολοκύθα.

2. Βρέχουμε τα φύλλα με κρύο νερό, ίσα ίσα για να γίνουν νωπά.

3. Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό (όχι βραστό).

4. Τοποθετούμε το καλαμάκι και καταναλώνουμε.

5. Όταν τελειώσει το ρόφημα μπορούμε να προσθέσουμε ξανά νερό όσες φορές θέλουμε.

Το περιεχόμενο του άρθρου στον διαδικτυακό μας χώρο δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία, υπόδειξη ή παραίνεση. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες για ενημερωτικούς σκοπούς. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο ζωής σας, σε σχέση με θέματα που αναφέρονται στον διαδικτυακό μας χώρο.

Μενού
Κατηγορίες