Τα πιο ακριβά τσάγια στον κόσμο!

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι κάποιο τσάι είναι πιο ακριβό από άλλα; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να συμβάλλουν στο υψηλό κόστος ορισμένων τύπων τσαγιού, οπότε πάρτε ένα ρόφημα και μερικά από τα αγαπημένα σας μπισκότα και βουτήξτε μαζί μας σε μερικά από τα πιο ακριβά τσάγια στον κόσμο.

blank

Ακολουθούν μερικοί από τους λόγους για τους οποίους το φλιτζάνι σας μπορεί να κοστίζει ακριβά:

Σπανιότητα: Ορισμένα είδη τσαγιού είναι σπάνια και μπορούν να καλλιεργηθούν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές ή κλίματα ή μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους. Η περιορισμένη προσφορά αυτών των τσαγιών μπορεί να ανεβάσει αρκετά τις τιμές τους!

Ποιότητα: Τα υψηλότερης ποιότητας τσάγια συχνά συλλέγονται με το χέρι και επεξεργάζονται με παραδοσιακές μεθόδους, οι οποίες μπορεί να είναι χρονοβόρες και να απαιτούν υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων. Αυτό μπορεί να αυξήσει το κόστος παραγωγής και να οδηγήσει σε υψηλότερη τιμή για το τσάι.

Επεξεργασία: Ορισμένοι τύποι τσαγιού, όπως το τσάι Matcha ή το Dragon Tears, απαιτούν πολύπλοκες και χρονοβόρες μεθόδους επεξεργασίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη σκίαση των φυτών τσαγιού, τον ατμό, το τύλιγμα στο χέρι ή την ανάμειξη των φύλλων τσαγιού με άλλα ακριβά συστατικά. Αυτά τα πρόσθετα στάδια επεξεργασίας μπορούν εύκολα να συμβάλουν στη συνολική τιμή του τσαγιού!

Προέλευση: Η περιοχή στην οποία καλλιεργείται το τσάι μπορεί επίσης να επηρεάσει την τιμή του. Για παράδειγμα, τα τσάγια που καλλιεργούνται σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο μπορεί να είναι πιο ακριβά λόγω των δύσκολων συνθηκών καλλιέργειας και της περιορισμένης προσφοράς τσαγιού που παράγεται σε αυτές τις περιοχές.

Συσκευασία και παρουσίαση: Ο τρόπος συσκευασίας και παρουσίασης του τσαγιού μπορεί επίσης να επηρεάσει την τιμή του. Τα τσάγια υψηλής ποιότητας μπορεί να είναι συσκευασμένα σε διακοσμητικά ή μοναδικά δοχεία ή να πωλούνται σε συσκευασίες περιορισμένης έκδοσης, γεγονός που μπορεί να ανεβάσει πραγματικά την τιμή.


Ακολουθεί το Top 10 των πιο ακριβών τσαγιών στον κόσμο:

Da Hong Pao

Αυτό το τσάι Oolong καλλιεργείται στα βουνά Wuyi, μια περιοχή στην Κίνα με μοναδικό βραχώδες και πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία έδαφος, που προσδίδει στο τσάι μία γεύση καρυδιού, λουλουδιών και φρούτων με γλυκιά και απαλή επίγευση. Το τσάι Da-Hong Pao συλλέγεται με το χέρι και επεξεργάζεται με παραδοσιακές μεθόδους, οι οποίες περιλαμβάνουν το μαρασμό, το τύλιγμα και το καβούρδισμα των φύλλων για τη δημιουργία της σύνθετης και πλούσιας γεύσης. Αυτό το τσάι σερβίρεται συχνά κατά τη διάρκεια ειδικών περιστάσεων ή δίνεται ως δώρο για να δείξει σεβασμό και εκτίμηση. Το 2018, ένα μόνο κιλό Da-Hong Pao πουλήθηκε για 1,2 εκατομμύρια δολάρια!

ΕΔΩ θα βρείτε το βιολογικό Da Hong Pao που έχουμε στην συλλογή μας!

Tie Guan Yin

Ένα τσάι Oolong υψηλής ποιότητας που καλλιεργείται στα βραχώδη και ομιχλώδη εδάφη των Xiping, Gande και Muzha, τα οποία βρίσκονται στην επαρχία Fujian της Κίνας. Αυτό το τσάι έχει λουλουδάτη και κρεμώδη γεύση με νότες ορχιδέας και μελιού. Το τσάι Tie Guan Yin είναι ένα μερικώς οξειδωμένο τσάι oolong, που σημαίνει ότι βρίσκεται μεταξύ του πράσινου και του μαύρου τσαγιού όσον αφορά το επίπεδο οξείδωσης. Τα φύλλα συλλέγονται με το χέρι και στη συνέχεια υποβάλλονται σε επεξεργασία με μάρανση, ανατάραξη, οξείδωση, στερέωση, κύλιση και καβούρδισμα για να επιτευχθεί το ξεχωριστό γευστικό προφίλ του. Αυτό το τσάι παρασκευάζεται συχνά με μια παραδοσιακή κινεζική μέθοδο παρασκευής τσαγιού που ονομάζεται “Gongfu Cha”, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση μιας μικρής τσαγιέρας και πολλαπλές σύντομες εγχύσεις. Ένα ενδιαφέρον γεγονός σχετικά με το τσάι Tie Guan Yin είναι ότι μπορεί να εμποτιστεί πολλές φορές, με κάθε έγχυση να αναδεικνύει διαφορετικές γεύσεις και αποχρώσεις από τα φύλλα, καθιστώντας το τσάι αυτό ένα τσάι που μπορεί να απολαμβάνεται με πολλές εγχύσεις. Ένα κιλό Tie Guan Yin μπορεί να κυμαίνεται από 300 έως 1.500 δολάρια.

Τσάι Pu-Erh

Aυτό το μοναδικό τσάι παρασκευάζεται στο Γιουνάν της Κίνας. Η διαδικασία ζύμωσης περιλαμβάνει μικροβιακή δραστηριότητα που μεταμορφώνει τα φύλλα τσαγιού, δίνοντας στο τσάι Pu-Erh τις χαρακτηριστικές γήινες και μερικές φορές ξυλώδεις γεύσεις του. Το τσάι Pu-erh συχνά συμπιέζεται σε κέικ (τσαγιού) ή τούβλα και αφήνεται να παλαιώσει για αρκετά χρόνια ή και δεκαετίες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ένα βαθύτερο, πλουσιότερο γευστικό προφίλ με αυξανόμενη πολυπλοκότητα.

ΕΔΩ θα δείτε την συλλογή μας από Pu Erh από την Κίνα και την Ν. Κορέα!

Gyokuro

Αυτό το φυτό τσαγιού διατηρείται σε ύφασμα σκίασης για να περιοριστεί η έκθεση στο ηλιακό φως, το οποίο επιβραδύνει την ανάπτυξη των φύλλων και ενθαρρύνει την ανάπτυξη επιθυμητών χαρακτηριστικών, όπως η πλούσια γεύση umami, το έντονο άρωμα και τα υψηλά επίπεδα χλωροφύλλης. Η διαδικασία σκίασης απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας, της υγρασίας και των επιπέδων φωτισμού. Μόνο τα τρυφερά, νεαρά φύλλα συλλέγονται με το χέρι, καθώς περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση γεύσης. Στη συνέχεια, τα φύλλα επεξεργάζονται προσεκτικά με μεθόδους όπως ο ατμός, το κύλισμα και η ξήρανση, ώστε να διατηρηθεί η λεπτή γεύση και το άρωμά τους. Η διαδικασία σκίασης και η συλλογή των φύλλων με το χέρι καθιστούν την παραγωγή του τσαγιού Gyokuro αρκετά απαιτητική σε εργασία και χρόνο, με αποτέλεσμα την περιορισμένη προσφορά και την υψηλή τιμή. Ένα κιλό Gyokuro μπορεί να κοστίσει περίπου 200 δολάρια, όχι τόσο ακριβά όσο μερικά από τα άλλα που αναφέρθηκαν, αλλά το κάνει να βρίσκεται ανάμεσα σε όλα αυτά τα μοναδικά τσάγια.

ΕΔΩ ανακαλύψτε τα Gyokuro!

Yellow Gold Tea Buds

Αυτό το χρυσαφένιο ρόφημα καλλιεργείται στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας. Πρόκειται για ένα σπάνιο τσάι, που παρασκευάζεται από μπουμπούκια τσαγιού που καλύπτονται από μικροσκοπικές χρυσές τρίχες. Τα μπουμπούκια στη συνέχεια μαραίνονται, ψήνονται στο τηγάνι για να σταματήσει η οξείδωση και τυλίγονται σε ειδικό κίτρινο ύφασμα για μια αργή διαδικασία οξείδωσης και ζύμωσης. Το κίτρινο τσάι είναι ένας σπάνιος και λιγότερο συχνά παραγόμενος τύπος τσαγιού σε σύγκριση με τα πράσινα, μαύρα και oolong τσάγια και, όπως θα περιμένατε, αυτό το τσάι είναι γλυκό, λουλουδάτο και απαλό, με απαλή και παρατεταμένη επίγευση. Το 2017, ένα κιλό Yellow Gold Tea Buds πωλήθηκε για 3.000 δολάρια.

Silver Tips Imperial Tea

Το Silver Tips Imperial Tea είναι ένας τύπος λευκού τσαγιού που καλύπτεται από πολλές μικρές λευκές ασημένιες τρίχες, και συχνά θεωρείται ανώτερη κατηγορία τσαγιού Silver Tips. Παρασκευάζεται από τα νεαρά, τρυφερά μπουμπούκια του φυτού τσαγιού, που συνήθως συλλέγονται νωρίς την άνοιξη, όταν τα μπουμπούκια βρίσκονται στο αποκορύφωμα της ποιότητάς τους! Τα μπουμπούκια συλλέγονται προσεκτικά με το χέρι και επεξεργάζονται με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, με αποτέλεσμα να παράγεται ένα τσάι υψηλότερης ποιότητας, το οποίο παράγει ένα λεπτό, λουλουδάτο τσάι. Ένα κιλό Silver Tips Imperial Tea μπορεί να κοστίσει περίπου 1000 δολάρια.

ΕΔΩ θα βρείτε το Silver Tip από την Σρι Λάνκα!

Vintage Narcissus

Ένα τσάι oolong υψηλής ποιότητας που ωριμάζει για πάνω από 100 χρόνια, γεγονός που συμβάλλει στην παραγωγή ενός τσαγιού με ενισχυμένη πλούσια γεύση- αυτό έχει νότες καραμέλας, μελιού και ορχιδέας. Παραδοσιακά αυτό το τσάι συλλέγεται από εξειδικευμένους συλλέκτες τσαγιού που συλλέγουν μόνο τα καλύτερα φύλλα υψηλής ποιότητας με το χέρι. Μετά τη συγκομιδή, το τσάι επεξεργάζεται και αφήνεται να ωριμάσει ανάλογα με την επιθυμητή γεύση. Το 2018, ένα κιλό Vintage Narcissus πωλήθηκε για 6.500 δολάρια.

Jun Shan Yin Zhen

Ένα εξαιρετικά πολύτιμο, σπάνιο κίτρινο τσάι που καλλιεργείται στο όμορφο και γραφικό νησί Jun Shan στην Κίνα. Ένα τσάι που θεωρείται πολυτέλεια και συλλεκτικό από τους λάτρεις του τσαγιού σε όλο τον κόσμο. Είναι γνωστό για τη γλυκιά, καρυδάτη γεύση του που θυμίζει κάστανο και παράγεται χρησιμοποιώντας μόνο τα μπουμπούκια του φυτού! Ένα κιλό Jun Shan Yin Zhen μπορεί να κοστίσει περίπου 3.000 δολάρια.

Longjing (Dragon Well)

Ένα υψηλής ποιότητας πράσινο τσάι που καλλιεργείται στην περιοχή της Δυτικής Λίμνης του Hangzhou. Το όνομα “Dragon Well” προέρχεται από το θρύλο για έναν δράκο που ζούσε σε ένα πηγάδι κοντά σε έναν ναό στο Hangzhou, ο δράκος λέγεται ότι έλεγχε τη βροχή και έφερνε ευημερία στην περιοχή! Έχει μια ωραία ισορροπία γλυκών και αλμυρών γεύσεων, πιθανότατα λόγω των παραδοσιακών μεθόδων επεξεργασίας του, δηλαδή της συλλογής με το χέρι και του τηγανίσματος! Το 2021, ένα κιλό τσαγιού Longjing πωλήθηκε για περίπου 6.000 δολάρια!

ΕΔΩ δείτε το Long Jing μας!

Jasmine Pearls

Αυτό το υψηλής ποιότητας λευκό τσάι τυλίγεται απαλά σε μικρά μαργαριτάρια και αφήνεται να εμποτιστεί με άνθη γιασεμιού- αλλά όχι οποιαδήποτε παλιά λουλούδια, φρέσκα λουλούδια γιασεμιού που έχουν συλλεχθεί ακριβώς την κατάλληλη στιγμή (νωρίς το πρωί όταν το λουλούδι είναι ακόμα κλειστό) για να εξασφαλιστεί η καλύτερη ποιότητα. Η παρασκευή αυτών των όμορφων μικρών μαργαριταριών είναι χρονοβόρα και απαιτεί μεγάλη επιδεξιότητα, αλλά είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται οι σωστές μέθοδοι επεξεργασίας για τη δημιουργία αυτού του νόστιμου τσαγιού.

ΕΔΩ ανακάλυψε το μοναδικό Jasmine Dragon Pearls από την Σρι Λάνκα!

blank

Αλλά τι γίνεται με το Matcha;

Το Matcha είναι πράσινο τσάι πιο δυνατό από όλα τα πράσινα και με ιδιαίτερη γεύση. Καλλιεργείται σε σκιερές περιοχές, μετά τη συλλογή των φύλλων με το χέρι, αποξηραίνονται και αλέθονται πολύ αργά από γρανίτη σε πολύ λεπτή σκόνη χρησιμοποιώντας παραδοσιακούς πέτρινους μύλους. Στη συνέχεια, τα φύλλα με τη λεπτή σκόνη συσκευάζονται και σφραγίζονται αμέσως, κλειδώνοντας όλα τα καλά στοιχεία – αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά δηλαδή. Η αυξανόμενη δημοτικότητα του matcha μπορεί επίσης να συμβάλει στην τιμή του. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για το matcha και για τα οφέλη του στην υγεία,  η ζήτηση για matcha υψηλής ποιότητας αυξάνεται, γεγονός που μπορεί να ανεβάσει την τιμή ακόμα περισσότερο.

ΕΔΩ δείτε το Matcha και τα σκεύη του!

Μενού
Κατηγορίες