Το Ασιατικό Παράδοξο

Το κάπνισμα είναι μία από τις βασικές αιτίες των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου του πνεύμονα. Τα ποσοστά των συγκεκριμένων παθήσεων έχουν παραμείνει ανεξήγητα χαμηλά στις Ασιατικές χώρες παρόλο που το κάπνισμα είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο. Οι έρευνες καταλήγουν ότι το πράσινο τσάι είναι ένας από τους λόγους.

blank
blank

Η έρευνα έγινε από τον Δρ. Baue E. Sumpio και τους συνεργάτες του στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Yale στο New Haven, του Connecticut και καταλήγει ότι η υψηλή περιεκτικότητα του πράσινου τσαγιού σε κατεχίνες και αντιοξειδωτικά βοηθάει.

Το παράδοξο ξεκαθαρίζει βλέποντας τα παγκόσμια στατιστικά υγείας. Στατιστικά σε κάθε 100.000 Αμερικάνους άντρες, οι 348 θα πεθάνουν από καρδιακή πάθηση κάθε χρόνο. Η αντίστοιχη αναλογία για τους Ιάπωνες άντρες είναι μόλις 186 αν και τα ποσοστά καπνίσματος είναι πολύ υψηλότερα.

Εργαστηριακές έρευνες καταδεικνύουν πως οι EGCG (επιγαλλοκατεχίνες) και τα υπόλοιπα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού μπορεί να μπλοκάρουν τον σχηματισμό ή την ανάπτυξη όγκων, σε διάφορες περιπτώσεις. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να εξηγήσει γιατί τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα στην Κορέα είναι απρόσμενα χαμηλά.

Το ποσοστό θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα για τους Κορεάτες άντρες είναι μικρότερο από 40 ανά 100.000 έναντι 67 ανά 100.000 αντίστοιχα για τους Αμερικάνους άντρες. Η διαφορά για τις γυναίκες είναι ακόμα μεγαλύτερη. 13 θάνατοι ανά 100.000 γυναίκες στην Κορέα και 45 θάνατοι ανά 100.000 αντίστοιχα για τις γυναίκες στην Αμερική. Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το ποσοστό ενήλικων καπνιστών στην Αμερική είναι 27% ενώ στην Κορέα 37%.

Για να διαβάσετε την συνολική δημοσίευση της έρευνας κάντε κλικ εδώ.

Τέλος, αναφορικά με την επίδραση του τσαγιού στην τόνωση της ψυχολογίας μας, πολλές μελέτες έχουν δείξει η θειαμίνη που περιέχει, όπως αναφέραμε και παραπάνω, έχει ηρεμιστική επίδραση στον εγκέφαλο. Μειώνει τους καρδιακούς παλμούς και διευκολύνει την αντιμετώπιση του άγχους. Ενώ βάσει επιστημονικών αποτελεσμάτων, άτομα που καταναλώνουν συστηματικά τσάι, αναφέρουν λιγότερο συχνά συμπτώματα κατάθλιψης.

Το περιεχόμενο του άρθρου στον διαδικτυακό μας χώρο δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία, υπόδειξη ή παραίνεση. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες για ενημερωτικούς σκοπούς. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο ζωής σας, σε σχέση με θέματα που αναφέρονται στον διαδικτυακό μας χώρο.

Μενού
Κατηγορίες