Η θετική επίδραση της κατανάλωσης τσαγιού στον οργανισμό μας

On In Τσάι & Υγεία

Αναμφισβήτητα το τσάι είναι από τα πρώτα σε προτίμηση ροφήματα παγκοσμίως. Συνιστά το δεύτερο ποτό σε κατανάλωση στον κόσμο μετά από το νερό, με εξαιρετικά θετική επίδραση στον οργανισμό μας. Το τσάι είναι ένα ρόφημα που ως και σήμερα επιλέγεται από μια τεράστια μερίδα ανθρώπων σε καθημερινή βάση. Μετά από 5.000 χρόνια, η κατανάλωση και η παραγωγή τσαγιού συνεχίζει να αυξάνεται. Παγκοσμίως συλλέγονται περίπου τρία εκατομμύρια τόνοι τσαγιού κάθε έτος.

Ας δούμε λοιπόν όλα τα οφέλη της κατανάλωσης τσαγιού για τον οργανισμό μας.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΣΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

Το τσάι είναι μια ευεργετική και αναζωογονητική συνήθεια. Πολλοί άνθρωποι το προτιμούν σε καθημερινή βάση καθώς τα οφέλη για την υγεία είναι πραγματικά πολλαπλά. Αρχικά συμβάλει στην ενυδάτωση του οργανισμού καθώς αποτελείται από νερό έχοντας διουρητικές ιδιότητες. Μια κούπα τσάι είναι κατά 99% νερό, έτσι η κατανάλωση του συμβάλει στην ημερήσια ενυδάτωση που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Επίσης, η ποσότητα καφεΐνης που περιέχει είναι σε πολύ μικρότερο βαθμό από τον καφέ, πράγμα που κάνει ακόμη πιο ευεργετική την κατανάλωση του.

Η διατροφική αξία του τσαγιού είναι αναμφισβήτητη. Αν δεν προστεθεί σε αυτό ζάχαρη ή γάλα, αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή ανάμεσα σε άλλα αναψυκτικά και ροφήματα. Από τις σπουδαιότερες ιδιότητες του τσαγιού είναι η περιεκτικότητα του σε φαινόλες, οι οποίες συνιστούν την πηγή όλων των ευεργετικών του επιδράσεων στην υγεία του ανθρώπου. Οι φαινόλες είνα αντιοξειδωτικές ουσίες, πολύτιμες και εξαιρετικά βοηθητικές για την καλή υγεία και λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Ιδιαίτερα το πράσινο τσάι έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες εμποδίζουν τον τραυματισμό των νευρικών κυττάρων από νευροτοξίνες και δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες. Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού είναι 4 φορές πιο δραστικά από την βιταμίνη C (αντιοξειδωτικό αναφοράς) και απορροφώνται ευκολότερα από το γαστρεντερικό σωλήνα.

blank

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΣΑΓΙΟΥ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΜΑΣ

Το τσάι είναι εξαιρετική πηγή φθορίου, καλίου και μαγγανίου. Πέρα από τα ευεργετικά φλαβονοειδή, περιέχει σημαντικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Επίσης, είναι πηγή ριβοφλαβίνης, γνωστή ως βιταμίνη Β2, η οποία είναι πολύ σημαντική για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και των πρωτεϊνών, απελευθερώνοντας σημαντικό ποσοστό ενέργειας. Η ριβοφλαβίνη είναι επίσης απαραίτητη για την δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και έχει συνδεθεί με τη κυτταρική αναπνοή και την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

blank
blank

Επιπρόσθετα, το τσάι προσφέρει ευεξία και βελτιώνει άμεσα την διάθεση μας. Αυτό οφείλεται σε δύο φυσικές ουσίες που περιέχει, την καφεΐνη και τη θειανίνη. Η θειανίνη βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου χωρίς να προκαλεί την εγρήγορση που δημιουργεί η καφεΐνη στον οργανισμό. Η ίδια συνιστά ένα αμινοξύ που προκαλεί πνευματική χαλάρωση, χωρίς όμως να προκαλεί νύστα αλλά εγρήγορση. Αυτή θεωρείται και η βέλτιστη εγκεφαλική δράση, καθώς το μυαλό λειτουργεί χωρίς άγχος ή κούραση. Επίσης, το τσάι έχει ισχυρή αγγειοχαλαρωτική δράση, αν λοιπόν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που αργούν να αποκοιμηθούν τα βράδια, δοκιμάστε να χαλαρώσετε με ένα φλιτζάνι τσάι που να μην περιέχει φυσικά καφεΐνη.

Τέλος, αναφορικά με την επίδραση του τσαγιού στην τόνωση της ψυχολογίας μας, πολλές μελέτες έχουν δείξει η θειαμίνη που περιέχει, όπως αναφέραμε και παραπάνω, έχει ηρεμιστική επίδραση στον εγκέφαλο. Μειώνει τους καρδιακούς παλμούς και διευκολύνει την αντιμετώπιση του άγχους. Ενώ βάσει επιστημονικών αποτελεσμάτων, άτομα που καταναλώνουν συστηματικά τσάι, αναφέρουν λιγότερο συχνά συμπτώματα κατάθλιψης.

blank
Προστασία από ασθένειες

Το τσάι έχει αποδειχθεί ότι είναι σύμμαχος κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, ενισχύοντας το καρδιαγγειακό σύστημα. Πρόσφατες έρευνες, έδειξαν ότι τόσο το μαύρο όσο και το πράσινο τσάι μειώνουν τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα και έχουν προστατευτικό ρόλο στην οξείδωση της καλής, LDL χοληστερόλης. Επίσης, προστατεύουν τον οργανισμό από την εμφάνιση αλλά και την καταπολέμηση του διαβήτη. Η αντιδιαβητική δράση του τσαγιού οφείλεται στις πολυφαινόλες οι οποίες ρυθμίζουν την απορρόφηση του σακχάρου από τον οργανισμό. Επιπλέον, το πράσινο τσάι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος αλλά και την ικανότητα των αρτηριών να χαλαρώνουν, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.

 

Το τσάι περιέχει μαγγάνιο και κάλιο, δύο από τα σπουδαιότερα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το μαγγάνιο είναι βασικό συστατικό για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων και των μυών. Μειώνοντας επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Το τσάι έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στην μείωση εμφάνισης Αλτσχάιμερ καθώς και καρκίνου. Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει πολυάριθμες εργαστηριακές μελέτες αναφορικά με τη σχέση τσαγιού και διαφόρων μορφών καρκίνου. Οι περισσότερες από αυτές απέδειξαν ότι τα πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, και ιδιαίτερα του πράσινου τσαγιού, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, μαστού, πνευμόνων, εντέρου, στομάχου, ήπατος, παγκρέατος και προστάτη.

Το τσάι κάνει επίσης καλό στην οδοντική υγεία διότι αποτελεί καλή πηγή φθορίου, που προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα και ενισχύει το σμάλτο των δοντιών. Τα φλαβονοειδή επίσης αποτρέπουν την δημιουργία πέτρας από τα στοματικά βακτήρια. Η αντιμικροβιακή δράση του τσαγιού βοηθά και στην καταπολέμηση διαφόρων στοματικών λοιμώξεων που προκαλούν την κακοσμία του στόματος.

Τέλος, προστατεύει και ωφελεί την όραση μας. Τα μάτια και γενικά το σώμα μας επηρεάζονται άμεσα από το οξειδωτικό στρες. Η κατανάλωση ορισμένης ποσότητας πράσινου τσαγιού καθημερινά επηρεάζουν ιστούς που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τον αμφιβληστροειδή. Βάσει ερευνών, άτομα που έπιναν τσάι σε καθημερινή βάση είχαν έως 74% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλαύκωμα, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν τσάι.

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Το τσάι, και ιδιαίτερα το πράσινο, έχει συνδεθεί με την απώλεια βάρους στους ενήλικες. Αυτή η σύνδεση προέκυψε με βάση το ότι το τσάι θεωρείται ότι έχει θετική επίδραση στο μεταβολισμό μας. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν όντως, ότι μια συστηματική και ικανοποιητική κατανάλωση κατεχινών, που περιέχει το τσάι, αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες και προκαλεί την καύση στα αποθηκευμένα λίπη, ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό μας. Τέλος, στηρίζει το πεπτικό σύστημα διότι έχει ήπια καθαρτική δράση και προλαμβάνει ή θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως η κατανάλωση τσαγιού, σε συστηματική βάση, προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στον οργανισμό σας. Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα χάρις στην υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, καθιστώντας το έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Έτσι η ένταξη του τσαγιού στην καθημερινότητα σας πέρα από αναζωογόνηση, σας προσφέρει όλα όσα χρειάζεστε για την ομαλή λειτουργιά τόσο του σώματος όσο και του πνεύματος.

blank

Το περιεχόμενο του άρθρου στον διαδικτυακό μας χώρο δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία, υπόδειξη ή παραίνεση. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες για ενημερωτικούς σκοπούς. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο ζωής σας, σε σχέση με θέματα που αναφέρονται στον διαδικτυακό μας χώρο.

Μενού
Κατηγορίες