Ταξιδεύοντας με μια κούπα τσάι

Tα ταξίδια με έμαθαν να μην θεωρώ τίποτα αυτονόητο! Αυτό που μπορεί να είναι σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας μιας κοινωνίας, μπορεί να μην είναι αποδεκτό από μια άλλη. Όπως και μια καθημερινή συνήθεια για έναν λαό, να είναι «άγνωστη» λέξη για κάποιον άλλον!

Πώς όμως απολαμβάνουν το τσάι τους σε κάθε χώρα;

Καταρχήν υπάρχουν κάποιες χώρες που καταναλώνουν περισσότερο τσάι από άλλες. Σε αντίθεση με την Κίνα, που έρχεται πρώτη στο μυαλό μας όταν μιλάμε για τσάι, στις ψηλότερες θέσεις όσον αφορά στην κατανάλωση τσαγιού ποζάρουν η Τουρκία, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και το Μαρόκο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία 5άδα μαζί με Βενεζουέλα, Περού, Κολομβία, Βραζιλία και Μεξικό, καθόλου τυχαίο αφού πρόκειται για χώρες που καταναλώνουν κυρίως καφέ.

Για να δούμε όμως, πόσο μπορεί να διαφέρει η κατανάλωση τσαγιού από χώρα σε χώρα; Tι πρέπει να περιμένετε τελικά όταν παραγγέλνετε μια φαινομενικά «απλή» κούπα τσάι;

ΜΑΡΟΚΟ

Maghrebi (touareg tea)

blank
blank

Από την πρώτη στιγμή που θα φτάσετε στο Μαρόκο θα αντιληφθείτε ότι το τσάι μέντας είναι το εθνικό… ποτό των Μαροκινών που το προσφέρουν σε κάθε περίπτωση, ως ένδειξη φιλοξενίας και καλωσόρισμα του επισκέπτη. Το maghrebi τσάι μέντας είναι ένα αναζωογονητικό μείγμα πράσινου τσαγιού και φύλλων μέντας που σερβίρεται σε γυάλινα ποτήρια συνήθως μπροστά σας από ψηλά δημιουργώντας αφρό… (όσο περνάει η ώρα γίνεται και πιο δυνατό).

Tip: Περιέχει αρκετή ζάχαρη, οπότε σε περίπτωση που δεν το θέλετε γλυκό πρέπει να το πείτε από την αρχή.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Cay

blank
blank

Στη γειτονική Τουρκία το τσάι από το 1940 και μετά αντικατέστησε στο πρωινό τον καφέ. Όταν το ζητήσετε, να περιμένετε το παραδοσιακό σκούρο μαύρο τσάι (cay) που σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι σε σχήμα τουλίπας συνήθως με δύο κομματάκια ζάχαρης δίπλα, γιατί στο τέλος αφήνει μια ελαφριά πικράδα. Μην εκπλαγείτε αν το δείτε να συνοδεύει ακόμα και ένα γεύμα.

Tip: Οσο για το “τσάι” μήλου που προσφέρουν στα παζάρια δεν είναι τσάι, αλλά αρωματικό ρόφημα!

ΑΓΓΛΙΑ

Earl grey ή Εnglish breakfast

blank
blank

Το λεγόμενο «tea time» αποτελεί παλιά παράδοση στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις ρίζες του πίσω στον 19ο αιώνα.Το μαύρο αρωματικό τσάι earl grey και το μαύρο πλούσιο English breakfast είναι ανάμεσα στις κορυφαίες προτιμήσεις των Βρετανών και συνήθως το απολαμβάνουν τόσο το πρωί, όσο και για ένα απογευματινό energy boost. Όσοι έχετε απολαύσει την ιεροτελεστία ενός afternoon tea γνωρίζετε πολύ καλά ότι περιλαμβάνει πάντα αλμυρές και γλυκές λιχουδιές όπως σαντουιτσάκια, scones και διάφορα γλυκά.

ΡΩΣΙΑ

Ζavarka

blank
blank

Το τσάι στη Ρωσία έχει πλούσια ιστορία. Λόγω του κλίματος, θεωρείται κομμάτι της καθημερινότητας τους και σερβίρεται πάντα καυτό ακόμα κι όταν έξω κάνει ζέστη. Το μαύρο τσάι zavarka φτιάχνεται σε χαρακτηριστικό σκεύος, το σαμοβάρ, που εκτελεί… χρέη βραστήρα και τσαγιέρας. Μέσα βράζει το νερό, ενώ από πάνω σε άλλο δοχείο συγκεντρώνονται τα φύλλα του τσαγιού. Κατά το σερβίρισμα βάζουν το τσάι που θέλουν και προσθέτουν στη συνέχεια το βρασμένο νερό. Θα σας το σερβίρουν στο τέλος του γεύματος. Συνηθίζουν να προσθέτουν λεμόνι, μέλι, ή μαρμελάδα, ενώ το συνοδεύουν σχεδόν πάντα με μπισκότα, σοκολάτες ή βάφλες!

ΚΙΝΑ

Cha dao

blank
blank

Ο μύθος θέλει τον Κινέζο Αυτοκράτορα Shennong, να ανακαλύπτει το τσάι, όταν το 2.737 πχ ένα φύλλο τσαγιού έπεσε στην κούπα του που ήταν γεμάτη με ζεστό νερό… Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς. Σήμερα το πράσινο τσάι θεωρείται είδος πρώτης ανάγκης καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα ανάλογα σε ποιο μέρος της χώρας θα βρεθείτε, θα απολαύσετε και το ανάλογο τσάι. Όπως για παράδειγμα στη βόρεια Κίνα που συνήθως έχει γεύση γιασεμί. Όσον αφορά στο σερβίρισμα, το τσάι πίνεται συνήθως σε απλά πήλινα ποτήρια. Η τσαγιέρα ζεσταίνεται καλά και το τσάι πρέπει να ετοιμάζεται τη στιγμή που θα σερβιριστεί!

ΙΑΠΩΝΙΑ

Matcha

blank
blank

Το τσάι στην Ιαπωνία είναι πολύ νόστιμο ειδικά όταν το απολαμβάνουν με φύλλα γιασεμιού. Γνωστή ωστόσο είναι η κατανάλωση του διαδεδομένου πλέον και στην Ελλάδα τσάι matcha. Σκόνη από φύλλα πράσινου τσαγιού που «χτυπάνε» με ειδικό αναδευτήρα από μπαμπού. Θα σας το σερβίρουν σε μπολ.

ΙΝΔΙΑ

Masala tea

blank
blank

Αν και η δεύτερη παραγωγός χώρα στον κόσμο σε τσάι –λόγω των Άγγλων-, και μέρος της καθημερινότητας του λαού της, δεν έχει διαμορφώσει ειδικές τελετουργίες. Απλά να θυμάστε ότι το σύνηθες είναι φύλλα τσαγιού που βράζουν μαζί με γάλα, ζαχάρη και μπαχαρικά όπως πιπέρι, κάρδαμο, γαρύφαλλο ή ginger. Αυτό το κρεμώδες ρόφημα είναι γνωστό ως masala.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

Ceylon Tea

blank
blank

Από τις περίφημες περιοχές τσαγιού της Σρι Λάνκα έρχεται το πλούσιο σε χρώμα, γεύση και άρωμα τσάι Mlesna σε πολλές ποικιλίες και συνδυασμούς! Το πιο δημοφιλές είναι το μαύρο με γλυκιά έντονη γεύση που το απολαμβάνουν συνήθως με ζεστό γάλα και ζάχαρη, και πολλές φορές προσθέτουν και ginger.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Shai

blank
blank

Oι δύο πιο δημοφιλείς ποικιλίες μαύρου τσαγιού στην Αίγυπτο είναι η Koshary και η Saiidi. Το πρώτο είναι πιο ελαφρύ και μπορείτε να το απολαύσετε με φύλλα μέντας, ενώ το δεύτερο είναι βαρύ και πικρό γι΄αυτό θα χρειαστεί να προσθέσετε ζάχαρη. Σε αντίθεση βέβαια με το κανονικό τσάι, στην Αίγυπτο καταναλώνουν και πολλά ροφήματα.

Το εθνικό…τσάι τους, Karkadeh, είναι ένα γλυκόξινο ποτό με έντονο κόκκινο χρώμα φτιαγμένο από αποξηραμένα τριαντάφυλλα. Πίνεται και ζεστό και κρύο.

ΤΑΫΛΑΝΔΗ

Cha-yen

blank
blank

Η βάση του παγωμένου ταϋλανδέζικου τσαγιού είναι το μαύρο τσάι Kεϋλάνης που καταναλώνεται κρύο με ζάχαρη και συμπυκνωμένο γάλα. Σε πολλές περιπτώσεις περιέχει μπαχάρια όπως γλυκάνισο και άνθη πορτοκαλιού. Είναι γλυκό και πικάντικο, και συνοδεύει ιδανικά την κουζίνα τους. Σερβίρεται σε ψηλά γυάλινα ποτήρια.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Tae

blank
blank

Η χώρα που καταναλώνει περισσότερο τσάι κατά κεφαλήν στον κόσμο. Μάλιστα για τους Ιρλανδούς το τσάι είναι πολύ περισσότερο από ένα ρόφημα. Καταναλώνουν 4-6 κούπες την ημέρα. Όπου κι αν βρεθείτε μην φανείτε ακατάδεκτοι, καθώς σίγουρα θα σας προσφέρουν μια κούπα αχνιστό τσάι ως ένδειξη φιλοξενίας. Να θυμάστε ότι το πίνουν αρκετά βαρύ κι έχει κοκκινωπό χρώμα. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να προσθέτουν το γάλα από πριν στο φλιτζάνι!

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Τhee or Orange Pekoe (royal tea)

blank
blank

Στην Ολλανδία προτιμούν κυρίως τα αρωματικά σε διάφορες γεύσεις. Kι επειδή το γάλα χαλάει το γευστικό αποτέλεσμα, σπάνια το προσθέτουν. Από ένα τυπικό afternoon tea δεν λείπει μια stroopwafel (μια τραγανή βάφλα με σιρόπι), αλλά και ντόπιες σοκολάτες.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Herbata

blank
blank

Σημαντικό κομμάτι παίζει το τσάι και στην καθημερινή ζωή των Πολωνών. Εδώ το προτιμούν αρωματικό με λουλούδια ή φρούτα. Όπως άλλωστε και τα cocktails τους με τσάι και αλκοόλ! Πάντα βάζουν ζάχαρη, αλλά και λεμόνι.

ΗΠΑ

Ιce Tea

blank
blank

Εδώ το προτιμούν…παγωμένο. Πρόκειται ουσιαστικά για τσάι με πάγο στο οποίο προσθέτουν ζάχαρη και λεμόνι! Το γνωστό μας ice tea!

ΜΑΛΑΙΣΙΑ

Τeh tarik

blank
blank

Αν παραγγείλετε εδώ τσάι θα σας φέρουν μαύρο τσάι με ζάχαρη και συμπυκνωμένο γάλα. Αυτό που το κάνει εδώ ξεχωριστό είναι ο τρόπος που αναμειγνύεται. Παραδοσιακά το μεταφέρουν αρκετές φορές από τη μια κούπα στην άλλη μέχρι να αποκτήσει την χαρακτηριστική αφρώδη υφή του.

ΛΙΒΥΗ

Libyan tea

blank
blank

Μαύρο ή πράσινο, το τσάι σερβίρεται κι εδώ σε μικρά γυάλινα ή ανοξείδωτα ποτήρια με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσει στην επιφάνειά του αφρό. Πολλές φορές τα αρωματίζουν με την προσθήκη φύλλων μέντας ή βασιλικού γι’ αυτό θυμίζει αρκετά το Μαροκινό.

ΘΙΒΕΤ

Po Cha

blank
blank

Προσαρμοσμένο στο κλίμα των Ιμαλαϊών το τσάι στο Θιβέτ είναι πικρό καθώς φτιάχνεται από μπάρες τσαγιού που μουλιάζουν σε νερό όλο το βράδυ. Την πηχτή του υφή την αποκτάει καθώς του προσθέτουν κατσικίσιο γάλα, αλάτι και βουβαλίσιο βούτυρο. Σερβίρεται μέσα στα χαρακτηριστικά πήλινα μπολ.

ΕΛΛΑΔΑ

Τσάι βουνού ή σιδηρίτης

blank
blank

Το δικό μας τσάι βουνού αν και ταπεινό, έχει μοναδικές ευεργετικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ωστόσο προέρχεται από το φυτό σιδερίτης και όχι από το φυτό της Camelia Sinensis (το τσάι δηλαδή).Το απολαμβάνουμε συνήθως με μέλι. Η αλήθεια είναι ότι παλαιότερα είχαμε συνδυάσει την κατανάλωση τσαγιού με πόνο στο λαιμό και κρύωμα. Αυτό τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει και πλέον το τσάι αποτελεί ένα ευχάριστο ρόφημα που έχει μπει στην καθημερινότητά μας για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Μενού
Κατηγορίες