Σρι Λανκα – Το μαργαριτάρι του Ινδικού Ωκεανού

ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

To 1867 ο σκοτσέζος καλλιεργητής καφέ James Taylor, ο άνθρωπος που θα αναγνωριζόταν αργότερα ως πρωτοπόρος της βιομηχανίας τσαγιού της Σρι Λάνκα, φύτεψε 19 στρέμματα τσαγιού κοντά στο Kandy σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων.

Στη δεκαετία του 1860, ωστόσο, η Σρι Λάνκα ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο και λίγοι έδωσαν σημασία στον Taylor. Δύο χρόνια αργότερα έφτασε στο νησί ο μύκητας Hemileia vastatrix… και οδήγησε, μέσα σε 10 χρόνια σε οικονομική καταστροφή τους βρετανούς καλλιεργητές καφέ.

Σύντομα, η καλλιέργεια τσαγιού επεκτάθηκε σε διάφορες περιοχές του νησιού. Λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στη Σρι Λάνκα, το φυτό δίνει διαφορετικές γεύσεις, ενώ οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται εμπλουτίζονται. Γενικότερα, το τσάι Κεϋλάνης χαρακτηρίζεται από το υψόμετρο στο οποίο καλλιεργείται. Η υγρασία και η ζέστη βοηθούν στην ανάπτυξη του φυτού, ενώ καλύτερες ποικιλίες θεωρούνται αυτές που αναπτύσσονται σε υψόμετρο άνω των 2100 ποδιών. Οι κυριότερες παραγωγές περιοχές είναι στο κέντρο του νησιού, γύρω από την περιφέρεια του Kandy.

blank

ΣΗΜΕΡΑ

Η Σρι Λάνκα (πρώην Ceylon) είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός τσαγιού στον κόσμο με την παραγωγή να αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές συναλλάγματος αντιπροσωπεύοντας το 2% του ΑΕΠ και έτσι συμβάλλοντας στην οικονομία της. Μάλιστα η μεγαλύτερη παραγωγή 340 εκατομμυρίων κιλών καταγράφηκε το 2013!

Η υγρασία, οι ψυχρές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις των κεντρικών ορεινών περιοχών της χώρας παρέχουν ένα κλίμα που ευνοεί την παραγωγή τσαγιού υψηλής ποιότητας. Από την άλλη πλευρά, το τσάι που παράγεται σε περιοχές χαμηλού υψόμετρου όπως οι περιοχές Matara, Galle και Ratnapura με υψηλές βροχοπτώσεις και ζεστή θερμοκρασία, έχουν υψηλό επίπεδο σε στυπτικές ιδιότητες.

ΤΣΑΙ ΚΕΫΛΑΝΗΣ

Ανάλογα με το πού αναπτύσσονται τα φυτά, η γεύση είναι διαφορετική. Γι’ αυτό το τσάι στη Σρι Λάνκα είναι τόσο ξεχωριστό. Το τσάι Ceylon, όπως είναι γνωστό από τον 19ο αιώνα, είναι το βασικό τσάι επιλογής για τους περισσότερους παρασκευαστές τσαγιού σε όλο τον κόσμο.

ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ

Υπάρχουν 3 ποικιλίες που παράγονται από το το φυτό Camellia Sinensis στην Σρι Λάνκα. Όλες προέρχονται από το ίδιο είδος φυτού, αλλά είναι το έδαφος και ο καιρός που δίνουν σε κάθε φυτό διαφορετική γεύση. Υπάρχουν πέντε περιοχές στη Σρι Λάνκα, όπου το τσάι παράγεται, η καθεμία σε διαφορετικό υψόμετρο. Ξεκινώντας από το επίπεδο της θάλασσας ως και τα 2000 μέτρα.

blank
blank
blank

ΜΑΥΡΟ ΤΣΑΪ

Για να φτιαχτεί το μαύρο τσάι, τα φύλλα μαζεύονται με το χέρι από γυναίκες εργάτριες. Λαμβάνουν μόνο δύο φύλλα και μπουμπούκια σε μεγάλες ποσότητες, τα οποία κατόπιν μαραίνονται, τυλίγονται και ζυμώνται, στη συνέχεια ξηραίνονται και κοσκινίζονται. Μετά το κοσκίνισμα, τα φύλλα χωρίζονται σε διαφορετικούς βαθμούς. Τα μεγαλύτερα φύλλα ονομάζονται Orange Pekoe.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΪ

Το πράσινο τσάι Κευλάνης κερδίζει γρήγορα έδαφος έξω από τη Σρι Λάνκα. Η διαδικασία παραγωγής πράσινου τσαγιού είναι διαφορετική από το μαύρο τσάι, παρόλο που προέρχεται από το ίδιο φυτό. Τα φύλλα δεν έχουν υποστεί ζύμωση, διατηρώντας έτσι τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Τα φύλλα συλλέγονται, συσσωρεύονται και θερμαίνονται και στη συνέχεια τυλίγονται πριν ξηρανθούν και κοσκινιστούν. Το πράσινο τσάι Κευλάνης είναι καθαρό και αγνό, όπως και το μαύρο τσάι.

blank
blank

ΛΕΥΚΟ ΤΣΑΪ

Το λευκό τσάι είναι το πιο ιδιαίτερο. Είναι επίσης το πιο ακριβό, λόγω του τρόπου συγκομιδής. Για το άσπρο τσάι απαιτούνται μόνο τα μπουμπούκια. Δεν ζυμώνονται καθόλου και τυλίγονται χειροποίητα ένα ένα. Το λευκό τσάι είναι το μοναδικό που είναι απόλυτα χειροποίητο. Υπάρχει λιγότερη καφεΐνη και περισσότερα αντιοξειδωτικά από ό,τι στο πράσινο ή το μαύρο τσάι, καθιστώντας το λευκό τσάι ένα από τα πιο υγιεινά.

ΤΣΑΙ MLESNΑ

Η Mlesna εδρεύει στην Σρι Λάνκα και δραστηριοποιείται στον χώρο του ποιοτικού τσαγιού πάνω από 30 χρόνια. Με έδρα το Κολόμπο, την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, η εταιρεία βρίσκεται κοντά στις περιοχές του νησιού που παράγεται το γνωστό τσάι Κευλάνης.

Ο ιδρυτής της Mlesna, Anselm Perera έχει εμπειρία 40 χρόνων στη γευσιγνωσία τσαγιού και η εταιρεία του αποτελεί την πρώτη που συσκεύασε τσάι σε φακελάκι και συσκευασία δώρου, στο νησί.

Πλέον η Mlesna έχει παρουσία σε πάνω από 40 χώρες και προσφέρει πάνω από 2500 προϊόντα.

Ένα ταξίδι στη Σρι Λάνκα δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένο χωρίς μια επίσκεψη και γευσιγνωαία σε κάποιο εργοστάσιο τσαγιού.

blank
Μενού
Κατηγορίες