Μαντεμένιες Τσαγιέρες

Οι τσαγιέρες από μαντέμι είναι ένα μοναδικό σκεύος που πρέπει να έχει κάθε λάτρης τσαγιού. Τα ιδιαίτερα σχήματα και χρώματα τις κάνουν να ξεχωρίζουν και η ιδιότητα τους να διατηρούν την θερμοκρασία του τσαγιού τις καθιστούν απαραίτητες.

blank
blank

Ιστορική αναδρομή

Η ιστορία τους ξεκινά πριν από εκατοντάδες χρόνια στις χώρες της Ασίας.

Οι πρώτες τσαγιέρες από μαντέμι ονομάζονται Tetsubin και ουσιαστικά είναι σκεύος για το βράσιμο του νερού και όχι για την παρασκευή και το σερβίρισμα του τσαγιού.

Οι Tetsubin εμφανίστηκαν τον 16ο αιώνα, την ίδια περίοδο που έγινε διάσημο το πράσινο τσάι Sencha. Αυτά τα σκεύη σχεδιάστηκαν ώστε να μπαίνουν επάνω στην φωτιά σε σόμπες με κάρβουνο για την θέρμανση του νερού πριν την παρασκευή του τσαγιού ή του matcha. Είχαν επίσης την ιδιότητα να θερμαίνουν το δωμάτιο κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Το παραδοσιακό Tetsubin ξεχωρίζει για την αντοχή του και την αισθητική του και επίσης επηρεάζει την ποιότητα του νερού με αποτέλεσμα να χαρίζει ένα απαλό και γλυκό φλυτζάνι χάρη στα ίχνη σιδήρου που παραμένουν στο νερό κατά την θέρμανση. Κατά τον 19ο αιώνα οι τσαγιέρες tetsubin αποτελούσαν περισσότερο ένα σύμβολο κοινωνικής θέσης (status) παρά ένα πρακτικό σκεύος οικιακής χρήσης!

Αυτά τα σκεύη χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα (κυρίως στην Ιαπωνία) και αποτελούν πολύτιμα κομμάτια ιστορίας, περνώντας από γενιά σε γενιά, αλλά και αισθητικής.

blank
blank
blank

Οι μαντεμένιες τσαγιέρες που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι εμπνευσμένες από τις παραδοσιακές Tetsubin και ονομάζονται Tetsu Kyosu. Ωστόσο υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο. Οι μαντεμένιες τσαγιέρες κατασκευάζονται από χυτοσίδηρο ωστόσο διαθέτουν μία επικάλυψη σμάλτου στο εσωτερικό η οποία βοηθά ώστε να μην αναπτυχθεί σκουριά. Λόγω αυτής της επισμάλτωσης οι τσαγιέρες αυτές ΔΕΝ είναι κατάλληλες για να τοποθετούνται επάνω σε φωτιά ή εστία θερμότητας. Σαν αποτέλεσμα αυτού, στην τσαγιέρα τοποθετείται το τσάι και ζεστό νερό που έχει θερμανθεί ξεχωριστά και στην συνέχεια χρησιμοποιείται για την παρασκευή του τσαγιού και το σερβίρισμα. Τα πλεονεκτήματα της ανθεκτικότητας της κατασκευής και της διατήρησης της θερμότητας, τα συναντάμε και στην σύγχρονη εκδοχή της Tetsubin.

Στο «Το Τσάι» θα βρείτε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων σύγχρονων (επισμαλτωμένων) μαντεμένιων τσαγιέρων.

blank

Οδηγίες Χρήσης

Πως φτιάχνουμε τσάι σε μαντεμένια τσαγιέρα?

1. Βάζουμε λίγο ζεστό νερό στην τσαγιέρα και με κυκλικές κινήσεις ζεσταίνουμε τα τοιχώματα. Όταν ζεσταθεί, την αδειάζουμε και είναι έτοιμη προς χρήση.

2. Προσθέτουμε το τσάι της επιλογής μας στο σουρωτήρι της τσαγιέρας.

3. Γεμίζουμε με ζεστό νερό την τσαγιέρα στην ποσότητα και στην θερμοκρασία που απαιτεί το τσάι που έχουμε χρησιμοποιήσει (προσοχή! Το σώμα της τσαγιέρας είναι πολύ ζεστό, οπότε την πιάνουμε μόνο από το χερούλι) .

4. Αφήνουμε το τσάι όσο χρειάζεται και στην συνέχεια αφαιρούμε το σουρωτήρι.

5. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούμε τσάι που επιτρέπει την δεύτερη εκχύλιση τότε προσθέτουμε ξανά νερό χωρίς να αφαιρέσουμε τα φύλλα από το σουρωτήρι.

Χρήσιμα tips για την σωστή χρήση της μαντεμένιας τσαγιέρας και πώς να την καθαρίσετε
  • Πριν την χρήση θα πρέπει να βάζουμε ζεστό νερό στην τσαγιέρα ώστε να την θερμάνουμε. Αν δεν γίνει αυτό τότε το τσάι μας θα κρυώσει πιο γρήγορα και θα επηρεάσει το γευστικό αποτέλεσμα
  • Αμέσως μετά την χρήση θα χρειαστεί να πλυθεί μόνο με ζεστό νερό και να στεγνώσει το εσωτερικό της. Προτείνουμε σκούπισμα με μαλακό πανί.
  • Όπως σε κάθε τσαγιέρα καλό είναι να αποφεύγουμε την χρήση σαπουνιών και απορρυπαντικών καθώς και το πλυντήριο πιάτων.
  • ΔΕΝ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΕΣΤΙΑ ΦΩΤΙΑΣ
Μενού
Κατηγορίες