Τσάι Oolong

blank
blank

tea is the elixir of life

— Lao Tzu 

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τη γεύση του μαύρου τσαγιού πιο οικεία, αλλά συγχρόνως επιζητούν και τα μοναδικά οφέλη του πράσινου τσαγιού στον οργανισμό τους, τα οποία είναι πλέον λίγο πολύ γνωστά. (μάθετε για το ασιατικό παράδοξο).

Έτσι πολλές φορές σε όλους εμάς που αγαπάμε το τσάι, προκύπτει το ερώτημα:

Να πιω μαύρο ή πράσινο τσάι;

Αν θα ήθελες ένα ρόφημα που να έχει τη γεύση και το άρωμα και των δυο, τότε η ξεκάθαρη επιλογή για σένα είναι το Oolong.

Ίσως το έχεις ακούσει, ίσως και όχι αλλά τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα συνεχώς αυξανόμενο trend σαν θέμα στον κόσμο της ευεξίας,

blank
blank
Τι είναι όμως αλήθεια το Tσάι Oolong?

Το ημι-οξειδωμένο αυτό τσάι παράγεται μετά από προσεκτική διαδικασία αποξήρανσης του φυτού (Camellia Sinensis) σε δυνατό ήλιο πριν τυλιχθεί και πάρει τη τελική του μορφή.

Πώς συνδυάζει όμως το τσάι oolong και τα δύο είδη που αναφέραμε;

Όλα τα φύλλα τσαγιού περιέχουν συγκεκριμένα ένζυμα που έχουν την δυνατότητα να οξειδώνονται.

Το πράσινο τσάι για παράδειγμα δεν περνάει την διαδικασία οξείδωσης με ζεστό αέρα και για αυτό και παραμένει πράσινο.

Αντίθετα, το μαύρο τσάι, για να αποκτήσει το χρώμα και τα χαρακτηριστικά του, περνάει από την πλήρη διαδικασία οξείδωσης.

blank
blank

Το Oolong βρίσκεται στη μέση. Είναι θα λέγαμε ένα πάντρεμα του κλασικού μαύρου και πράσινου τσαγιού, που κουβαλάει τη γεύση, το άρωμα και τις ιδιότητες και των δύο.

Το τσάι τύπου oolong είναι ιδιαίτερα διάσημο στη νότια Κίνα και Νοτιοανατολική Ασία και παρασκευάζεται με διαφορετικούς τρόπους που έχουν σαν αποτέλεσμα τις πολλές γευστικές παραλλαγές.

Μπορεί να είναι γλυκό και φρουτένιο με νότες που θυμίζουν μέλι ή να έχει πιο μεστή και γήινη γεύση με νότες από καβουρδισμένους καρπούς.

Μπορεί ακόμα να είναι ανάλαφρο και φρέσκο με αρώματα που θυμίζουν δάσος.

Ο τύπος τσαγιού oolong αντιπροσωπεύει το 2% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής και η φήμη του αυξάνεται λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων.

Η ποικιλία oolong μπορεί να κάνει boost τον μεταβολισμό, να μειώσει το στρες και είναι το ιδανικό ρόφημα σε περίπτωση που θέλετε να μειώσετε το καφέ.

blank
blank

Το Oolong χωρίζεται σε 2 βασικές κατηγορίες. Το low fermented (χαμηλής ζύμωσης) και το high fermented (υψηλής ζύμωσης).

Τα low fermented, βρίσκονται πιο κοντά στο πράσινο τσάι, καθώς η διαδικασία οξείδωσης διακόπτεται πριν το 50%. Τα φύλλα έχουν έντονο πράσινο χρώμα και είναι πιο μαλακά στην γεύση.

Αντιθέτως τα high fermented, με σκουροπράσινο χρώμα και έντονη γήινη γεύση, πλησιάζουν περισσότερο στο μαύρο τσάι καθώς η διαδικασία διακόπτεται μετά το 50%.

blank
blank
Θρεπτικά συστατικά του τσαγιού Oolong.

Καθώς ο συγκεκριμένος αυτός τύπος τσαγιού είναι ο συνδυασμός πράσινου και μαύρου, είναι επόμενο να περιέχει θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά στοιχεία και των δυο.

Η κυριότερη πηγή αντιοξειδωτικών του oolong τσαγιού είναι οι πολυφαινόλες που περιέχει όπως θεοφλαβίνες, αραβιμίνες και την EGCG (Epigallocatechin gallate) που είναι ένας εστέρας από την οικογένεια των κατεχινών.

Το τσάι oolong περιέχει επίσης αμινοξέα που έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες.

‘’Το τσάι oolong είναι πλούσιο σε κατεχίνες, πολυφαινόλες, βιταμίνες και αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού’’

Είναι αποδεδειγμένο πως τα αντιοξειδωτικά των πολυφαινολών μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα καθώς και τα επίπεδα ινσουλίνης.

Έχει επίσης επισημανθεί πως συχνή κατανάλωση συμβάλλει στη μείωση του γλυκαιμικού δείκτη και στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης τύπου 2 διαβήτη.

blank
blank
Ποιος ο ρόλος του Oolong Tea στο αδυνάτισμα;

Καθώς οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο oolong τσάι έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση, επιτυγχάνεται και αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, που οδηγεί στη μείωση του ποσοστού λίπους που απορροφάται από τον οργανισμό.

Οι πολυφαινόλες είναι αυτές οι οποίες ενεργοποιούν ένζυμα τα οποία σε βοηθούν να χρησιμοποιήσεις ήδη αποθηκευμένο λίπος σαν πηγή ενέργειας.

‘’Το τσάι oolong βοήθησε στο κάψιμο 2.9-3.4% περισσότερων θερμίδων ημερησίως’’.

Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στη περιεκτικότητα σε καφεΐνη που έχει το συγκεκριμένο τσάι αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν οι πολυφαινόλες.

‘’ Ο συνδυασμός καφεΐνης και πολυφαινολών στο τσάι oolong μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων και το ποσοστό λίπους που καίμε καθημερινά’’

Άρα θα λέγαμε πως η αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, σε συνδυασμό με την ιδιότητα των ενζύμων να χρησιμοποιήσουν ήδη αποθηκευμένο λίπος σαν πηγή ενέργειας οδηγούν στο κάψιμο λίπους και κατανάλωση περισσότερων θερμίδων.

Το τσάι oolong μπορεί να βελτιώσει και την νοητική λειτουργία.

Το ήξερες πως η κατανάλωση τσαγιού σε καθημερινή βάση βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και εμποδίζει την εμφάνιση της νόσου Alzheimer;

Αυτό είναι αποτέλεσμα διάφορων συστατικών που περιέχονται στο μαύρο και πράσινο τσάι και βοηθούν στην αύξηση της ντοπαμίνης, ορμόνης που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καλύτερη νοητική λειτουργία και καλύτερη διάθεση.

Οι πολυφαινόλες που αναφέραμε, είναι επίσης γνωστό πως έχουν ηρεμιστικές ιδιότητες, ειδικά τις πρώτες δύο ώρες μετά τη κατανάλωσή τους.

Ειδικά στη περίπτωση του τσαγιού oolong, παρατηρήθηκε πως οι άνθρωποι που το καταναλώνουν συχνά, είχαν μέχρι και 64% λιγότερο ρίσκο μείωσης της νοητικής λειτουργίας, είχαν καλύτερη μνήμη και δυνατότητα επεξεργασίας πληροφοριών.

‘’Η καφεΐνη, τα αντιοξειδωτικά και η θειαμίνη που περιέχονται στο τσάι oolong έχoυν ευεργετικές ιδιότητες για τη καλύτερη νοητική λειτουργία και διάθεση’’.

Το τσάι oolong και η προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου

Πολλοί επιστήμονες έχουν αποδείξει πως τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο μαύρο και πράσινο τσάι, άρα και του oolong, βοηθούν στην αποτροπή μετάλλαξης κυττάρων στον οργανισμό.

Οι πολυφαινόλες είναι επίσης γνωστό πως μειώνουν τη διαίρεση των κυττάρων που συμβαίνει όταν κάποιος πάσχει από κάποια μορφή καρκίνου. Ειδικά για κάποιες μορφές καρκίνου των πνευμόνων, του οισοφάγου και του παγκρέατος, η κατανάλωση τσαγιού oolong έχει ισχυρή προστατευτική δράση.

‘’Η ποικιλία τσαγιού oolong μπορεί να έχει προστατευτικές ιδιότητες ενάντια σε κάποιες μορφές καρκίνου’’.

blank
blank
Οolong και γευστικοί συνδυασμοί

Το τσάι oolong μπορεί να είναι είτε υψηλής είτε χαμηλής ζύμωσης, μπορεί όμως και να προστεθούν έλαια για τον αρωματισμό του όπως: αποξηραμένα λουλούδια και φρούτα ή καλαμπόκι για ισορροπημένο αρωματικό χαρακτήρα.

Ένας ξεχωριστός και μοναδικός συνδυασμός είναι το oolong επεξεργασμένο με γάλα για κρεμώδες αποτέλεσμα.

Αυτός ο τύπος τσαγιού μπορεί να καταναλωθεί σκέτος, να συνοδευτεί με γάλα, μέλι, ή οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό προτιμάτε και είναι η ιδανική επιλογή για το πρωινό ή το απογευματινό σας ρόφημα.

Γνωρίστε όλους τους διαφορετικούς συνδυασμούς εδώ και βάλτε στη ζωή σας μια ιεροτελεστία που θρέφει ψυχή και σώμα.

Σημείωση: Το περιεχόμενο του άρθρου στον διαδικτυακό μας χώρο δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία, υπόδειξη ή παραίνεση. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες για ενημερωτικούς σκοπούς. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο ζωής σας, σε σχέση με θέματα που αναφέρονται στον διαδικτυακό μας χώρο.

Μενού
Κατηγορίες