Earl Grey – Η Ιστορία πίσω από το πιο διαδεδομένο αρωματικό τσάι

Κάντε μια μικρή παύση πριν αρχίσετε να διαβάζετε αυτό το άρθρο διότι ίσως θα θέλατε να συνεχίσετε την ανάγνωσή του απολαμβάνοντας μια κούπα ζεστού, αρωματικού Earl Grey. Ετοιμάστε ένα τσάι και απολαύστε το, ανακαλύπτοντας παράλληλα στοιχεία για την ιστορία και την προέλευσή του.

Η ιστορία του Earl Grey, του πιο διαδεδομένου αρωματικού τσαγιού είναι συναρπαστική και ενδιαφέρουσα επειδή ο τρόπος με τον οποίο ‘γεννήθηκε΄ το συγκεκριμένο τσάι δεν ήταν καθόλου τυχαίος.

Όπως θα διαπιστώσετε, η ιστορία του αρωματικού τσαγιού Earl Grey έχει αποχρώσεις από ίντριγκα, ρομαντισμό και μυστήριο, ενώ έχουν προταθεί αρκετές θεωρίες σχετικά με το πώς εξελίχθηκε σε μια από τις αγαπημένες επιλογές ροφήματος στον κόσμο.

blank
blank
Tι είναι το Earl Grey;

Το Earl Grey είναι ένα μαύρο τσάι ή ακριβέστερα μια μίξη μαύρου τσαγιού, του οποίου η κύρια γεύση οφείλεται στην προσθήκη ελαίου περγαμόντου.

Εδώ έρχεται η πρώτη έκπληξη για κάποιον, όταν διαπιστώνει ότι το Earl Grey δεν είναι απλά ένα μαύρο τσάι αλλά ένα μίγμα μαύρου τσαγιού.

Tι είναι το περγαμόντο;

Το περγαμόντο, προέρχεται από τον καρπό ενός εσπεριδοειδούς δέντρου το οποίο ξεχωρίζει για το υπέροχο άρωμά του και τα θρεπτικά συστατικά του.

Το δέντρο αποδίδει ένα κιτρινοπράσινο φρούτο το οποίο μοιάζει με πράσινο αχλάδι και εκτιμάται ότι είναι μια διασταύρωση μεταξύ λεμονιού και πικρού πορτοκαλιού, από τη φλούδα του οποίου εξάγεται ένα έλαιο.

Καλλιεργείται στη Γαλλία και στη Σικελία της Ιταλίας. Χάρη στο περγαμόντο, το οποίο είναι βασικό συστατικό του Earl Grey, το τσάι αυτό απέκτησε το «αρωματικό» στοιχείο που το ξεχωρίζει και το χαρακτηρίζει.

blank
blank
Ποιος ήταν ο Earl Grey;

Σχετικά με το όνομα του τσαγιού, θα αναρωτιέστε λογικά, υπήρξε κάποιος Earl Grey; Η απάντηση είναι: Nαι! Ήταν ο δεύτερος Earl. O όρος «Earl» δεν είναι κάποιο όνομα, όπως ίσως νομίζετε, αλλά τίτλος ευγενείας που αποδίδεται ανάμεσα στους κύκλους της Μεγάλης Βρετανίας και αντιστοιχεί σε εκείνον του Κόμη. Το κανονικό όνομά του ήταν Charles Grey και ήταν ένας Άγγλος πρωθυπουργός που έμεινε στην ιστορία με αξιοσημείωτη δράση για την κατάργηση της δουλείας στη χώρα του.

blank
blank
Πώς πήρε το τσάι το όνομά του; Μερικές ιστορικές εκδοχές.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες και μύθοι με διάφορες παραλλαγές σχετικά με το πώς το τσάι πήρε το όνομά του από τον Earl Grey.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, ένας Κινέζος διπλωμάτης παρουσίασε στον Charles Grey ένα τόσο ξεχωριστό μίγμα τσαγιού αρωματισμένο με περγαμόντο και εκείνου του άρεσε τόσο πολύ που αποφάσισε μαζί με τη σύζυγό του να το σερβίρει στους καλεσμένους του στη χώρα του.

Έκτοτε το τσάι απέκτησε έναν σοφιστικέ χαρακτήρα διότι συνδέθηκε η κατανάλωσή του με αριστοκρατικούς κύκλους της Βρετανικής κοινωνίας.

Με τη σειρά τους οι Βρετανοί έμποροι τσαγιού ξεκίνησαν να το φτιάχνουν και του έδωσαν το όνομά του.

Μια παραλλαγή της επικρατέστερης ιστορίας μας λέει ότι η συνταγή δόθηκε σε έναν διπλωμάτη όταν έσωσε τη ζωή ενός Κινέζου εμπόρου τσαγιού από βέβαιο πνιγμό, ενώ ήταν στην Κίνα σε διπλωματική αποστολή απεσταλμένος από τον πρωθυπουργό Charles Grey.

Ο Κινέζος έμπορος θέλοντας να δείξει ευγνωμοσύνη και να ευχαριστήσει προσωπικά τον διπλωμάτη, του έδωσε τη μυστική του συνταγή η οποία παραδόθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό όταν επέστρεψε στην Αγγλία.

Τέλος, σύμφωνα με μια λιγότερο γνωστή εκδοχή, το όνομα του τσαγιού προέκυψε εντελώς τυχαία! Κινέζοι διπλωμάτες διέταξαν να σταλούν φορτία μαύρου τσαγιού από την Κίνα στην Αγγλία ως δώρο στον Earl Grey.

Στο ίδιο πλοίο όπου ήταν αποθηκευμένα τα φύλλα του μαύρου τσαγιού, ήταν και καρποί από περγαμόντο. Tα φύλλα τσαγιού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού απορρόφησαν το άρωμα του περγαμόντου με αποτέλεσμα να γεννηθεί το πολυαγαπημένο μίγμα Earl Grey.

Αρκετές άλλες θεωρίες υπάρχουν σχετικά με την προέλευση του ονόματος, ωστόσο όλοι οι ιστορικοί συμφωνούν ότι αυτές που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο, είναι οι πιθανότερες.

blank
blank
Γιατί χρησιμοποιήθηκε το περγαμόντο;

Βλέπουμε ότι το χαρακτηριστικό συστατικό του τσαγιού Earl Grey είναι το περγαμόντο, το οποίο εξηγήσαμε ότι του προσδίδει εκείνο το ιδιαίτερο άρωμα για το οποίο είναι γνωστό.

Ο λόγος που χρησιμοποιήθηκε όμως το έλαιο περγαμόντου, ήταν για να καλύψει μια δυσάρεστη γεύση που είχε το νερό, στην περιοχή που έμενε ο Grey, από το ασβέστιο που περιείχε. Η προσθήκη του ελαίου αντιστάθμιζε τη γεύση με επιτυχία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μυρωδιά του τσαγιού Earl Grey μπορεί να έχει χαλαρωτικές ιδιότητες καθώς και να βοηθήσει στην τόνωση της διάθεσης.

Τέλος, φημολογείται ότι το περγαμόντο επιλέχθηκε όταν το μείγμα του τσαγιού αναμίχθηκε στη Βρετανία για να αναπαράγει το άρωμα εσπεριδοειδών κάποιων άλλων κινεζικών εσπεριδοειδών όπως το «πικρό πορτοκάλι» ή το εσπεριδοειδές άνθος πορτοκαλιού που μοιάζουν σε αυτό.

Επίλογος

Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα, μια εποχή που αυτό το ρόφημα είναι πιο δημοφιλές από πότε.

Ανεξάρτητα λοιπόν από την προέλευση και την ιστορία του, το αρωματικό τσάι Earl Grey, αποτελεί σημείο αναφοράς στην παγκόσμια κοινότητα του τσαγιού με ιστορία πάνω από από 160 χρόνια. Αναμφίβολα κανείς δε μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι έχει καταφέρει να μεταδώσει σε πολλούς ανθρώπους την καθημερινή αγάπη για το τσάι

Συμπερασματικά, οι καλλιεργητές τσαγιού δεν παράγουν το περίφημο αρωματικό τσάι Earl Grey που είναι γνωστό παγκοσμίως. Είναι οι ίδιοι οι πωλητές εκείνοι οι οποίοι το φτιάχνουν, χρησιμοποιώντας τη συγκομιδή των παραγωγών προσθέτοντας τα συστατικά κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Με μια φήμη που συνοδεύεται διαχρονικά για την αξιοπιστία στην ποιότητα και τη γεύση του, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Earl Grey είναι ένα από τα καλύτερα είδη τσαγιού. Εκείνο που ίσως προκάλεσε έκπληξη σε όσους διάβασαν το άρθρο είναι η μυστηριώδης ιστορία του.

Μενού
Κατηγορίες