Rooibos

On In Τσάι & Υγεία

Το Rooibos προέρχεται από ένα φυτό που φυτρώνει αποκλειστικά στη Νότια Αφρική. Για εκατοντάδες χρόνια οι ιθαγενείς της Νότιας Αφρικής χρησιμοποιούσαν αυτό το φυτό για να παρασκευάσουν ένα φρουτώδες κόκκινο ρόφημα. Τα οφέλη του για την υγεία είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό και η δημοτικότητά του αυξάνεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι αποτελεί μια υγιεινή επιλογή χωρίς καφεΐνη.

blank

Το τσάι Rooibos (προφέρεται Roy-boss) παρασκευάζεται από τα φύλλα του φυτού Aspalathus Linearis (ή “κόκκινος θάμνος”), το οποίο αναπτύσσεται μόνο στη μικρή περιοχή Cederberg της Νότιας Αφρικής. Το φυτό Aspalathus ανήκει στην οικογένεια Papilionace, που πήρε το όνομά του από τα γραφικά λουλούδια της «πεταλούδας». Επειδή δεν προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis (όπως τα μαύρα, λευκά, πράσινα και oolong τσάγια), το τσάι rooibos θεωρείται περισσότερο ένα ρόφημα βοτάνων ή tisane παρά ένα «αληθινό» τσάι.

blank
blank

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Το Rooibos ονομάζεται συχνά «κόκκινο τσάι» ή τσάι «κόκκινου θάμνου» λόγω του έντονου κόκκινου χρώματος που παίρνουν τα φύλλα κατά τις διαδικασίες οξείδωσης και ζύμωσης. Ένα σωστά παρασκευασμένο φλιτζάνι rooibos θα έχει πλούσιο κόκκινο χρώμα και μια γλυκιά, ξηρή γεύση. Ενώ το τσάι σερβίρεται παραδοσιακά με γάλα και ζάχαρη, στη Νότια Αφρική, το προτιμούν σκέτο ή με λίγο μέλι.

Η ιστορία του Rooibos έχει τις ρίζες της στην περιοχή Cederberg της όμορφης Νότιας Αφρικής. Οι Khoisans, οι αυτόχθονες Βουσμάνοι της περιοχής, μάζευαν τα φύλλα από το φυτό Aspalathus Linearis για αιώνες. Τα φύλλα χρησιμοποιήθηκαν ως βότανα για πολλές παθήσεις και αγαπήθηκαν για την υπέροχη γεύση τους.

Το Rooibos ξεχάστηκε όταν οι φυλές Khoisan εξαφανίστηκαν, αλλά ευτυχώς ένας βοτανολόγος ονόματι Carl Humberg ανακάλυψε ξανά τα φύλλα το 1772 και αναζωογόνησε ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για το ρόφημα αυτό. Οι πρώτοι Ολλανδοί άποικοι στο Ακρωτήρι είχαν αρχίσει να πίνουν Rooibos ως εναλλακτική λύση στο πανάκριβο μαύρο τσάι από την Ευρώπη.

Το 1904, ένας Ρώσος μετανάστης στη Νότια Αφρική, ο Benjamin Ginsberg, με γνώσεις γύρω από την παραγωγή τσαγιού, αναγνώρισε τις δυνατότητες αυτού του μοναδικού «τσαγιού του βουνού» και έγινε ο πρώτος εξαγωγέας του Rooibos.

Το 1930, ο επαρχιακός χειρουργός και βοτανολόγος Dr Pieter Le Fras Nortier άρχισε να διεξάγει πειράματα με την καλλιέργεια του φυτού rooibos, βλέποντας τις τεράστιες εμπορικές δυνατότητες που είχε το τσάι για την περιοχή. Τα πρώτα φυτά καλλιεργήθηκαν στο Clanwilliam στο αγρόκτημά του Eastside και στο αγρόκτημα Klein Kliphuis.

Οι μικροσκοπικοί σπόροι ήταν δύσκολο να βρεθούν. Η έρευνα του Dr Nortier ήταν τελικά επιτυχής και στη συνέχεια έδειξε σε όλους τους ντόπιους αγρότες πώς να φυτρώσουν τους δικούς τους σπόρους.

Χάρη στην έρευνά του, το Rooibos, από ένα απλώς γηγενές ποτό, εξελίχθηκε σε εθνικό ποτό και στη συνέχεια απέκτησε παγκόσμια φήμη και αναγνώριση.

blank

ΕΙΔΗ ROOIBOS KAI ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Υπάρχουν δύο τύποι Rooibos tisanes:
 • Κόκκινο rooibos: όπου τα μοσχεύματα υγραίνονται, τυλίγονται και στην συνέχεια οξειδώνονται.
 • Πράσινο rooibos: που απλά στεγνώνει και συσκευάζεται.
Μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τη γεύση του κόκκινου rooibos είναι:
 • γήινο
 • ελαφρώς γλυκό
 • ξυλώδες
 • κρεμώδες
 • καπνιστό
 • βανίλια
 • λουλουδάτο
 • γεράνι
 • μέλι
 • βότανα
 • καραμέλα
 • καρύδι
Ενώ το πράσινο rooibos είναι με γεύση βύνης και ελαφρώς χορταριασμένο

Το Rooibos αναμιγνύεται συχνά με βανίλια, χαμομήλι, μάραθο, αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά και σοκολάτα για να δημιουργήσει περισσότερες γεύσεις.

Οφέλη για την υγεία

Μερικά από τα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το τσάι rooibos είναι:

 • Πρόληψη του καρκίνου
 • Μειωμένοι πονοκέφαλοι και αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου
 • Αυξημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού
 • Πιο δυνατά δόντια και οστά

Τα δικά μας rooibos!

Στο Τσάι και στο tea.gr θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από κόκκινο rooibos.

Απλό βιολογικό κόκκινο rooibos σε φακελάκια ή σε χύμα μορφή.

Αλλά και πολλούς γευστικούς συνδυασμούς με φρούτα, λουλούδια, τζίντζερ ή τσίλι. Ακόμα και με σοκολάτα!

blank
blank
blank

Το περιεχόμενο του άρθρου στον διαδικτυακό μας χώρο δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία, υπόδειξη ή παραίνεση. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες για ενημερωτικούς σκοπούς. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο θέμα υγείας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο ζωής σας, σε σχέση με θέματα που αναφέρονται στον διαδικτυακό μας χώρο.

Μενού
Κατηγορίες