Πράσινο τσάι Gyokuro

Το Gyokuro είναι μια ποικιλία πράσινου τσαγιού που καλλιεργείται στη σκιά και παρασκευάζεται μόνο στην Ιαπωνία. Είναι ένα τσάι που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε αν ήδη απολαμβάνετε άλλα ιαπωνικά πράσινα τσάγια όπως το sencha και το matcha. Το συνιστώ επίσης για όσους αναζητούν τσάι χωρίς πικράδα.

blank

Πώς παρασκευάζεται;

Το Gyokuro συγκομίζεται συνήθως γύρω στα τέλη Μαΐου. Η επεξεργασία του είναι σε μεγάλο βαθμό η ίδια με τα άλλα πράσινα τσάγια, στον ατμό, αλλά με μια κρίσιμη διαφορά. Τα φύλλα μένουν στην σκιά για περίπου 20 ημέρες πριν από τη συγκομιδή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται η ποσότητα της καφεΐνης και της L-θεανίνης, η οποία συμβάλλει στη γεύση umami. Τα φύλλα Gyokuro είναι πιο τρυφερά, οπότε απαιτούν λίγο περισσότερη φροντίδα από ό,τι θα απαιτούσε ένα άλλο τσάι. Αχνίζονται ελαφρά στον ατμό για να αποφευχθεί η οξείδωση και στη συνέχεια τυλίγονται για αρκετές ώρες. Αυτό είναι που δίνει στα ιαπωνικά τσάγια το χαρακτηριστικό σχήμα που μοιάζει με βελόνα. Στη συνέχεια τα φύλλα αποξηραίνονται. Θεωρείται aracha, ή ακατέργαστο τσάι, μέχρι να αφαιρεθούν τα κοτσάνια. Τα κοτσάνια από το gyokuro μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή ενός άλλου τύπου τσαγιού που ονομάζεται karigane.

Το gyokuro καλής ποιότητας έχει σκούρο πράσινο χρώμα και γυαλιστερή εμφάνιση.

blank

Από πού προέρχεται;

 

Το Gyokuro μπορεί να κατασκευαστεί μόνο στην Ιαπωνία. Το τσάι δεν θα είχε την ίδια γεύση αν καλλιεργούνταν αλλού, ακόμη και αν ακολουθούσαν τα ίδια στάδια επεξεργασίας, λόγω του εδάφους και του κλίματος. Οι πιο γνωστοί τόποι παραγωγής αυτού του τσαγιού είναι οι νομοί Κιότο, Φουκουόκα και Σιζουόκα. Δεν είναι συνηθισμένο να βρίσκει κανείς τσάι που καλλιεργείται στη σκιά από άλλες περιοχές, αλλά υπάρχουν.

Πώς είναι η γεύση του;

Το Gyokuro έχει μια πολύ μοναδική γεύση. Είναι ντελικάτο και ταυτόχρονα γεμάτο σώμα. Έχει νότες φυκιών και χορταριού και μια έντονη αλμυρή γλυκύτητα που ονομάζεται umami. Δεν έχει καθόλου πικράδα ή στυφή γεύση. Σε σύγκριση με το sencha, είναι πιο απαλό με πιο παχύρρευστη αίσθηση στο στόμα και παρατεταμένη επίγευση. Ένα gyokuro καλής ποιότητας μπορεί να εκχυλιστεί  αρκετές φορές.

Τα φύλλα του είναι πολύ τρυφερά, ώστε να μπορείτε πραγματικά να τα φάτε αφού τα εμποτίσετε. Σοβαρά! Δοκιμάστε να φτιάξετε μια μικρή σαλάτα με σάλτσα ponzu. Μου αρέσει να τα αναμειγνύω με απλό λευκό ρύζι. Είναι επίσης νόστιμα σε μια ομελέτα στη θέση του σπανακιού.

Η σωστή αποθήκευση του gyokuro σας είναι σημαντική για τη διατήρηση της γεύσης. Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεσή του στη θερμότητα, το φως και την υγρασία.

blank

Πώς να το φτιάξετε!

Το Gyokuro μπορεί να είναι λίγο «ιδιότροπο» στην παρασκευή. Παραδοσιακά παρασκευάζεται επίσης σε μικρές ποσότητες.

Για μία κούπα 250 ml θα χρειαστούν 2 γραμμάρια τσάι και το νερό στους 80 °C!

Για πολλαπλές εκχυλίσεις προτείνω να χρησιμοποιείτε 5 γραμμάρια φύλλων για κάθε 50 ml νερού. Το νερό είναι συνήθως περίπου 70 βαθμούς με ένα πρώτο έγχυμα 30-45 δευτερολέπτων. Ρίξτε το νερό αργά για να αποφύγετε την υπερβολική ανάδευση των φύλλων. Επίσης, φροντίστε να αδειάσετε κάθε πολύτιμη σταγόνα τσαγιού. Για τις επόμενες εκχυλίσεις, αυξήστε σταδιακά τόσο τη θερμοκρασία όσο και την ποσότητα του νερού.

blank

Όπως με κάθε τσάι, δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να φτιάξετε το gyokuro. Αυτό που έχει σημασία είναι να απολαμβάνετε τη γεύση του!

Μενού
Κατηγορίες